Znaczenie odpowiednich systemów przechowywania żywności

Szacuje się, że każdego roku około 350 tys. ludzi umiera w wyniku zatruć pokarmowych.Najnowsze dane ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) pokazują, że problem chorób związanych ze spożyciem żywności rośnie na całym świecie. Dyrektor generalny WHO, dr Margaret Chan, stwierdziła w swoim oświadczeniu, że „produkcja żywności została zindustrializowana, a handel i dystrybucja uległy globalizacji. Zmiany te oznaczają wiele nowych okoliczności, w jakich może dojść do skażenia żywności szkodliwymi bakteriami, wirusami czy środkami chemicznymi. Dlatego niezbędne jest odpowiednie przechowywanie żywności” (WHO, WORLD HEALTH DAY 2015: FROM FARM TO PLATE, MAKE FOOD SAFE, 2015).

Wiadomo, że odpowiednie przechowywanie żywności ma kluczowe znaczenie w kontekście zdrowia. Dlatego konieczne jest zapewnienie odpowiednich rozwiązań do przechowywania każdego rodzaju żywności. Przechowując jedzenie, należy uwzględnić takie czynniki jak rodzaj produktu spożywczego, jego przydatność do spożycia, temperaturę przechowywania, opakowanie oraz to czy zastosowane pojemniki magazynowe są przystosowane do przechowywania żywności. Tego typu pojemniki dostępne są w ofercie AJ Produkty. Poniżej zaprezentowano kilka czynników, które mogą wydłużyć przydatność do spożycia produktów żywnościowych dzięki odpowiedniemu przechowywaniu:

Temperatura

Temperatura przechowywania żywności ma kluczowe znaczenie w kontekście czasu jejprzydatności do spożycia. W pomieszczeniu, gdzie przechowuje się żywność, powinno byćchłodno, sucho i powinna być zapewniona odpowiednia wentylacja. Przechowywanie w chłodzie może zmniejszyć aktywność oddechową i degradację enzymów, minimalizując w ten sposób wewnętrzną utratę wody oraz zapobiegając namnażaniu się mikroorganizmów. W ramach zapewnienia optymalnej temperatury należy zadbać o odpowiednią wentylację. W tym celu warto zdecydować się na plastikowe pojemniki przeznaczone do przechowywania żywności.

Światło słoneczne

Przechowywana żywność nie powinna być narażona na działanie promieni słonecznych. Światło słoneczne powoduje utlenianie i w rezultacie utratę wartości odżywczych oraz pogorszenie jakości jedzenia. Ponadto witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D, E i K, są szczególnie wrażliwe na kontakt ze światłem, w wyniku którego ulegają degradacji. W związku z powyższym lepiej jest zabezpieczyć okna i świetliki przed światłem słonecznym i w pomieszczeniu, gdzie przechowuje się żywność, stosować sztuczne oświetlenie (foodsafetymagazine.com, 7 SIMPLE RULES FOR EFFECTIVE AND HYGIENIC DRY GOODS STORAGE, 2005).

Ochrona żywności przed zepsuciem

Przechowując żywność, należy pamiętać o różnym okresie przydatności do spożycia poszczególnych artykułów. Produkty, które łatwo się psują, należy przechowywać oddzielnie, ponieważ jeden zepsuty produkt może doprowadzić do zepsucia się innych, jeszcze potencjalnie nadających się do spożycia, produktów. Co więcej, zepsutą żywność należy natychmiast usunąć z pomieszczenia do przechowywania, wykorzystując do tego pojemniki na śmieci , dzięki czemu można wyeliminować ryzyko nadpsucia innych, jeszcze dobrych, produktów. Jednym z głównych czynników, które należy uwzględnić podczas przechowywania żywności, są pojemniki do przechowywania. AJ Produkty to firma, która oferuje bogaty wybór pojemników do przechowywania żywności.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s